O nama

naissus

Sportsko udruženje “Naissus 018” nastalo je iz ljubavi i strasti nekolicine mladih ljudi prema mtb-u tj. planinskom biciklizmu. Iza zajedničke ljubavi prema blatnjavim dvotočkašima leži i želja za sportskim udruženjem koje će promovisati mtb u Srbiji kroz trke i druge sportske manifestacije. Ideja da se okupe vozači svih nivoa, da iskusni prenesu znanje manje iskusnim. Da se stvori lanac prenošenja iskustava i raznih trikova koji olakšavaju život jednog mtb vozača. Planinskim bicklizam je više od sporta. To je način života. Potrebna je koliko fizička toliko i umna pripremljenost. Treba imati snage da se izveze oštar uspon, a posle dovoljno smirenosti da se preleti strm spust. Pozivamo sve mtb vozače i one koji žele to da postanu, da nam se priključe, da zajedno doprinesemo daljem razvoju mtb-a u Srbiji.

Ubrzo nakon osnivanja Udruženja, u 2016. godini smo uspešno realizovali projekat Fondacije Ana i Vlade Divac za nerazvijene opštine i uspešno organizovali prvi Vlasina MTB maraton u Vlasotincu. Te godine je naš maraton bio jedan od najposećenijih maratona u Srbiji, a brojni takmičari iz Srbije, Makedonije i Bugarske ocenili su staze i organizaciju maratona vrhunskim.

Naredne godine smo po prvi put registrovali ekipu za učešće na trkama za Kup Srbije, okupivši najbolje bicikliste iz Niša, Vranja i Vlasotinca.

U martu 2017. godine smo bili koorganizatori rekreativne biciklističke vožnje za Otvaranje sezone koja je okupila niške bicikliste i ljubitelje ovog sporta u vožnji do Čegra.

Aprila te iste godine organizovali smo prvu trku za Kup Srbije na Kameničkom visu, na kojoj je učestvovalo preko 100 takmičara iz Srbije, Crne Gore i Grčke. Ovo je takođe bila jedna od najmasovnijih trka u našoj zemlji te godine.

Maja 2017. godine smo sa kolegama biciklistima iz Udruženja Karavan tim organizovali rekreativnu vožnju pod nazivom Tiha vožnja u sa ciljem da se vozačima i biciklistima podigne svest o bezbednosti u saobraćaju. Tog meseca smo podržali Nišku humanitarnu biciklijadu prijateljstva.

U 2017. smo bili učesnici Sajma Turizma i Sajma Sporta predstavljajući na taj način naš klub i grad kroz aktivnosti rekreativnog i takmičarskog tipa.

Za to vreme, naši takmičari nastavljaju sa osvajanjem medalja u Kupu Srbije, na Državnim i Balkanskim prvenstvima kao i na međunarodnim trkama UCI kategorije u zemlji i inostranstvu i u planinskom biciklizmu i u drumskom. Jedan od značajnijih rezultata je osvajanje prvog mesta u Generalnom plasmanu Kupa Srbije kod seniora, ali i nekoliko međunarodnih medalja na značajnim takmičenjima za seniorke.

U julu smo posetili i naše prijatelje iz Foruma Vlasina u kampu na Vlasinskom jezeru i predstavili im naš klub i manifestacije koje organizujemo.

Početkom avgusta naš klub je podržao i Međunarodni volonterski turizam kamp zajedno sa prijateljima iz Ekološke organizacije “Zeleni ključ” i NiFoto druženjem u Jelašničkoj klisuri, a nedelju dana nakon toga organizovan je po prvi put u Niškoj banji MTB maraton Suva Extreme Challenge. Podršku za ovu manifestaciju smo dobili od Turističke organizacije Niša i gradske opštine Niška Banja. U okviru ovog događaja, pored maratona u planinskom biciklizmu, organizovana je i trka u planinskom trčanju. Događaj je okupio oko 100 učesnika, biciklista i trkača.

Prve nedelje septembra, održan je drugi Vlasina MTB maraton. Na stazama malog, srednjeg i velikog maratona koji je vodio sve do najvišeg vrha planine Ostrozub takmičili su se biciklisti iz Srbije, Severne Makedonije i Bugarske, a zapažen je i veći broj mladih učesnika.

Podržali smo i IV Defile niških biciklista kojim je obeležen početak Evropske nedelje mobilnosti, u okviru koje je i tradicionalna gradska manifestacija Dan bez automobila.

U saradnji sa Gradskom opštinom Crveni Krst smo u oktobru organizovali biciklijadu i takmičenje za najmlađe na terenu za male sportove u naselju Ratko Jović.

Nastavljamo sa promocijom biciklizma i na Sajmu sporta u Osnovnoj školi Ivo Andrić u naselju Branko Bjegović.

U 2018. godini naš klub dobija nove članove, a posebnu pažnju poklanjamo razvoju ženskog biciklizma.

Drugog septembra održan je drugi Suva Extreme MTB maraton, sa startom u Niškoj Banji.

Takmičarsku sezonu završavamo na visokom nivou, sa odličnim rezulatatima i kao pobednici Kupa Srbije u najjačoj seniorskoj kategoriji. A zvanično smo je zatvorili tradicionalnom zajedničkom rekreativnom vožnjom koja je startovala sa Trga Kralja Milana.

Početkom 2019. godine smo redizajnirali logotip kluba, a istovremeno je počeo sa radom i naš zvanični Instagram nalog.

Početkom iste godine krećemo i sa pripremama za 2 međunarodna takmičenja UCI C3 kategorije, što su ujedno i trke najvišeg ranga koje smo ikada organizovali.

U dve discipline, 18. i 19. maja su najbolji takmičari iz Srbije imali priliku da na poznatom niškom izletištu Kamenički vis odmere snage sa reprezentativcima Slovačke, Kazakstana, Grčke, Bugarske i Severne Makedonije.