Vlasina MTB maraton 03.09.2017

Drugi po redu, Vlasina MTB maraton, održaće se  na istom mestu, ali ovog puta mesec dana ranije u odnosu na prošlogodišnji, kada je takmičare u Vlasotincu dočekao hladan i kišoviti oktobar.

 

Treći septembar, zborna tačka je most na Vlasini, odakle će, prema pretprijavama, tačno u 11 časova startovati 120 učesnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske.  Startni deo je izmenjen u odnosu na prošlu godine, te će takmičari na samom početku maratona imati nekoliko stotina metara dužu vožnju gradom, nakon čega se uključuju na šumski put.

 

Učesnici će imati zadatak da se prilikom registracije odluče za jednu od tri staze:

  • Staza malog maratona. Dužina staze je 20km sa 650m uspona, bez tehnički zahtevnih sekcija. Predviđena za rekreativce, sve ljubitelje biciklizma i one koji bi tek da se oprobaju u mtb-u.
  • Staza srednjeg maratona. Dužina staze je 42km sa 1450m uspona. Predviđen je za mlade takmičare i malo ozbiljnije rekreativce.
  • Staza velikog maratona. Dužina staze je 70km sa 2200m uspona. Glavna odlika ove staze jesu 27km konstantnog penjanja od starta pa sve do najviše tačke maratona, na 1546mnv.

Više o konfiguraciji staza možete pročitati na zvaničnom web sajtu maratona:  www.vlasinamtbmaraton.pro

GPX mape staza su dostupne i mogu se preuzeti sa:  GPX mape staza

Staze su klasično obeležene crveno-belim trakama i drvenim  strelicama, strelicama na  asfaltu,  a na svim bitnim račvanjima biće postavljeni redari koji će usmeravati takmičare.

Duž najduže staze raspoređeno je više kontrolnih tačaka, dok okrepa i osveženje čekaju takmičare na   7 okrepnih stanica.

Takmičare na srednjem maratonu čeka 5 okrepnih  stanica, dok je za mali maraton okrepna i kontrolna stanica postavljena na samom kraju najdužeg  uspona i ulasku na spust.

 

Svakog takmičara prilikom ulaska u cilj čeka finišerska medalja, dok je za one najbolje organizator obezbedio vredne robne i novčane nagrade.

 

 

Organizator maratona je Biciklistički klub Naissus, uz podršku opštine Vlasotince, Sportskog saveza opštine Vlasotince, Turističke organizacije opštine Vlasotince, planinarskog društva Morič iz Vlasotinca i brojnih prijatelja i sponzora maratona.

 

 

 

Da se podsetimo:

Prošlogodišnji maraton je startovalo devedeset dvoje biciklista. Najbrža dama na velikom maratonu bila je Aneta Antovska iz Makedonije. Veliki maraton u muškoj konkurenciji pobedio je naš najbolji takmičar Aleksandar Roman, takmičar Partizana i grčke profesionalne mtb ekipe SMF team. Srednji maraton u ženskoj konkurenciji pobedila je Jana Jolović iz Kragujevca.  Kod muškaraca na srednjem maratonu najbrži je bio Jovan Rajković, OBK Beograd. Mali maraton u ženskoj konkurenciji pobedila je Andrea Budimovska iz Makedonije, dok je u muškoj konkurenciji najbolji bio, takođe makedonski takmičar, Stole Zdravkov.

Veliki maraton

1.Aleksandar Roman

2.Srećko Đolić

3.Goran Šmelcerović

 

1.Aneta Antovska

2.Anita Veličkovska

 

Srednji maraton

1.Jovan Rajković

2.Marko Stanimirović

3.Cvetan Ivanov

 

1.Jana Jolović

2.Nikoleta Mitrović

3.Milica Rajković

 

Mali maraton

1.Stole Zdravkov

2.Leo Kralevski

3.Milan Nacevski

 

1.Andrea Budimovska

2.Marija Jolović

3.Lidija Knežević

 

Kompletne rezuletate  prošlogodišnjeg maratona možete pogledati ovde. 

 

Iskustva takmičara sa prošlogodišnjeg maratona možete pročitati ovde.