Roman pobednik prvog Vlasina MTB maratona

U Vlasotincu je juče održan prvi maraton u planinskom biciklizmu.

Vreme je poslužilo 92 učesnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske. Start trke bio je na keju pored reke Vlasine. Biciklisti su se takmičili na tri staze, od kojih je najkraća bila 20 km sa 650m i na kojoj je bilo najviše učesnika jer je namenjena rekreativcima. Srednja staza bila je duga 42 km i 1450m uspona, uglavnom su je vozili licencirani takmičari kao i stazu dugu 70km sa 2200m penjanja. Na startu su se, u sportskoj opremi i sa biciklima, pojavili predsednik opštine Zoran Todorović i njegov zamenik Boško Stančić, kao i predsedik Sportskog saveza Vlasotinca Milan Jović.
Najbolji u malom maratonu, na stazi, od 20 km bili su Makedonci predstavnici MTB Oksižen iz Skoplja. Prvi na cilj je stigao Stole Zdravkov, drugi je bio Leo Kraljevski, a treći njihov klupski drug Milan Nacevski.
„Bilo je super, staza je veoma dobra , priroda gde prolazi je prelepa. Da sam znao da neće kiša prijavio bih se za srednji maraton” – kaže Stole Zdravkov, pobednik malog maratona.
Jedan od veterana Stavra Mitrović iz niškog kluba Konstantin je takođe oduševljen stazom i kaže da nije bilo teško savladati je, iako ima jakih uspona.
„Vozio sam laganim tempom. Staza je super, ima uspone ali sve je upravo prilađeno cilju maratona. Da sam znao da je staza ovako dobra i kvalitetna vozio bih srednji maraton. Nadam se da će i naredih godina opet biti organizovan maraton u Vlasotincu” – kaže pedesetsedmogodišnji Stavra Mitrović.
Jedan od najmlađih učesnika malog maratona bio je Stefan Savić (2002), član leskovačke Dubočice je rekao da mu nije bilo naporno da izvozi stazu, da je staza prelepa, ali da mu se ipak najviše sviđao dok je vozio spust. Najmlađi učesnik je Nemanja Despotović (2005) i on se rekreativno bavi biciklizmom, kaže da njemu baš i nije bilo mnogo lako ali da se prijavio jer voli da vozi bicikl.
U kategoriji žena na najkraćoj stazi najbrža je bila Andrea Budimovska, druga je Marija Jolović, a treća Lidija Knežević.
Na stazi dugoj 42 kilometara najbolji je bio Jovan Rajković, takmičar BK „Naisus 018“, drugi je njegov klupski drug Marko Stanimirović, dok je treći biciklista iz Bugarske Cvetan Ivanov. I oni su oduševljeni stazom kojom su vozili a i samom organizacijom i kažu ako se i naredne godine organizuje maraton opet će učestvovati.
U kategoriji žena na srednjem maratonu najbrža je bila Jana Jolović iz biciklističkog kluba Ciklomanija iz Kragujevca, druga je bila Nikoleta Mitrović, a treća Milica Rajković iz MTB Orlovac iz Crne Trave.
Kao što je organizator i očekivao najbrži u velikom maratonu bio je Aleksandar Roman, reprezentativac Srbije i balkanski prvak.
„ Bilo je super, staza je veoma dobro obeležena, punktovi su dobro organizovani, priroda kojom staza vodi je divna. Vreme nas je poslužilo, dok sam vozio uživao sam. Mislim da ovo sportsko takmičenje treba da se nastavi i tokom narednih godina i verujem da će biti i više takmičara – rekao je Aleksandar Romanov, član BK „Partizan“ iz Beograda.
Drugi u velikom maratonu je Srećko Đolić, član BK Metalac iz Kraljeva a treći na cilj je stigao Goran Šmelcerović, član leskovačke Dubočice. U kategoriji žena na velikom maratonu prva na cilj je stigla Aneta Antonovska, a druga je Anita Veličkovska. Nagrade je uručio vlasotinački olimpijac Predrag Filipović.
Maraton je podržan preko projekta Divac omladinskog fonda koji realizuje Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa opštinom Vlasotince i uz pomoć američke agencije za međunarodni razvoj USAID.